Projekt BMST

V rámci aliance 4EU+ šesti významných evropských univerzit mají studenti možnost zúčastnit se různých vzdělávacích projektů.

Jednou z mála takových možností pro studenty bakalářského studia matematiky nabízí projekt Bachelor in Mathematics Student Task (zkráceně BMST).

První kolo tohoto projektu proběhlo v akademickém roce 2020/21 za účasti celkem 24 studentů, kteří vytvořili šest mezinárodních skupin pod vedením šesti různých mentorů ze všech šesti partnerských univerzit aliance. Rozdělení je schématicky znázorněno na následujícím obrázku.

BMST 2021

V době od dubna do června 2021 se jednotlivé skupiny pravidelně setkávaly přes Zoom a pracovaly na tématu zadaném příslušným mentorem. Následně se v rámci své skupiny všichni zúčastnění potkali také fyzicky v místě působnosti svého mentora. K těmto několikadenním setkáním došlo na konci června a v průběhu července 2021. Studenti při nich prezentovali výstupy své práce na projektu. Cestovní výdaje jim byly hrazeny z prostředků 4EU+.

Z MFF UK se do prvního kola zapojili tři studenti druhého ročníku oboru Obecná matematika. Michal Hevessy zkoumal p-adická čísla v projektu vedeném v Kodani. Lucie Kundratová pracovala na projektu z pařížské Sorbonne Université, který byl věnován aritmetice řad. Lucie Wintrová popsala svou účast takto: Pracovala jsem na tématu "Modular arithmetic and cryptography" na italské univerzitě Università degli Studi di Milano. Spolu s týmem dalších čtyř zahraničních studentů jsme pod vedením profesora Rizza vytvořili dva wiki články, prezentovali znalosti nabyté během 8 týdnů příprav a sepsali dokument shrnující naše vědomosti o kryptografii a modulární aritmetice. Mimo širšího matematického povědomí jsem si také z Itálie přinesla nové kontakty v matematickém světě i mimo něj a chuť do dalšího cestování a rozvíjení se v rámci mezinárodní spolupráce univerzit, například ve formě Erasmu.

Praha 2021

Druhé kolo projektu BMST se uskutečnilo v akademickém roce 2021/22. Průběh byl podobný, tentokrát se zapojilo 32 studentů, on-line schůzky probíhaly od února do dubna 2022 a závěrečná setkání pak v dubnu a květnu.

BMST 2022

Zastoupení studentů MFF UK bylo vyšší než o rok dříve. Zájem o projekt projevilo šest studentů druhého ročníku matematiky a mohli se tak rovnoměrně rozdělit do šesti skupin, a to následovně: Filip Filipi (Paříž), Štěpán Hartman (Varšava), Ondřej Macháč (Praha), Ondřej Med (Heidelberg), Alina Yan (Kodaň) a Edward Young (Milán). Svou zkušenost popsal Filip Filipi: Pracoval jsem na projektu vedeným mentorem z Paříže. Přibližně po dobu 10 týdnů jsme se spolu s našimi zahraničními kolegy studenty scházeli on-line a zaobírali se vlastnostmi a postupy vyčíslení jednoho konkrétního typu řad. Vlastnosti hodnot jejich součtů jsme zkoumali pomocí prvků z algebry. Odvodili jsme si různé postupy, jak dojít k jejich aproximaci a v závěru projektu jsme díky užití nástrojů z komplexní analýzy byli schopni nejen tyto součty získat bez jediné užité aproximace, tedy naprosto přesně, ba dokonce drasticky snížit výpočetní náročnost metody. Účast na projektu považuji pro mé vzdělání za velmi přínosnou, zkušenost za cennou a těžko nahraditelnou. Nahlédli jsme, jak může probíhat tvůrčí činnost v oboru matematiky a práce v mezinárodním týmu. K tomu všemu nám bylo na závěr umožněno zmíněnou Paříž navštívit a ve volném čase se takto se svými kolegy seznámit a k tomu řádně se zrekreovat.

Filip Filipi

Roli mentora pro pražské skupiny plnil v obou letech Zbyněk Pawlas z KPMS MFF UK. V roce 2021 se v týmu potkali dva studenti z Milána a po jednom z Varšavy a Kodaně. O rok později měla kromě Milánské univerzity každá univerzita aliance jednoho zástupce, celkem se tedy zapojilo pět studentů. Loňská skupina zkoumala izoperimetrickou nerovnost pro různé třídy množiny a řešila související úlohy. Ta letošní navázala studiem dalších typů geometrických nerovností, speciální pozornost věnovala množinám konstantní šířky. Pochopitelně pro obě skupiny nechyběla možnost navštívit MFF a Prahu. Ke společným setkáním došlo ve druhé polovině července 2021 a na začátku května 2022.

Praha 2022