Severokyperská Turecká Republika

Kypr je třetím největším ostrovem ve Středozemním moři po Sicílii a Sardínií. Leží mezi 30.33 a 35.41 stupněm severní šířky a 32.23 a 34.55 stupněm délky. Severní část ostrova tvoří Severokyperská Turecká Republika, rozkládající se na ploše 3.355 km2.



Nová Selimova mešita v Levkoše

Oficiálním jazykem STR je turečtina. Hlavním městem je Lefkoša neboli Nikósie. Klima je typicky středomořské s dlouhými suchými léty a krátkou deštivou zimou. Průměrná roční teplota je 19°C.

Kypr byl v minulosti ovládán více než tuctem států, nikdy se nevytvořil samostatný kyperský národ, ale obyvatelstvo se skládá z mnoha ras.



Mladé kyperské Turkyně si vždy rády poslechnou moderní hudbu v podání středovrepské hudební skupiny Ahmed má hlad

Od 1571-1572 žijí vedle sebe na Kypru dva národy: řecký a turecký. Více než čtyři století žily v míru a harmonii. U nás na severu se říká, že nebýt hnutí Enosis, byli by tak žily i dále. Od roku 1974, kdy byl ostrov rozdělen, žijí oba národy odděleně: Řekové na jihu a Turci na severu.

Důvod příchodu Turků na ostrov je zřejmý. Do roku 1570-1571 Řecké pravoslavné obyvatelstvo ostrova strádalo pod nadvládou katolických Benátčanů, a tak roku 1560 poslali Řekové tajné poselstvo do Cařihradu s prosbou o dobytí Kypru a osvobození. V poselství slibovali, že Turkům pomůže i místní obyvatelstvo. A tak 3. července 1570 se vylodilo turecké loďstvo v Salině - přístavu Larnaky. Tureckým osvoboditelům se tenkrát dostalo vřelého přijetí místním obyvatelstvem. Zástupci řeckých vesnic se tlačili v přístavu, aby mohli nabídnout pohoštění a ubytování svým osvoboditelům.



Lefkoša

Když byl v roce 1572 prováděn soupis majetku, ukázalo se, že záhadně zmizelo obyvatelstvo 76 vesměs latiny obývaných vesnic. Správce Kypru Bejlerbej Sinan Paša proto moudře doporučil okamžité znovuosídlení obyvatelstvem z Anatólie. A tak se již roku 1572 vydává na moře 1689 rodin, mimo jiné také předci klarinetisty Ahmedu ma hladu - Michaela Hrozy, vl. jm. Mustafy Karantikose - národností severokyperského tureckého Řeka. Na pozvání jeho příbuzných kapela několikrát navštívila severní část ostrova, kde si libovala na dobrotách, které ji byly servírovány v rodinné restauraci Michalova prastrýce Andrease Tekiroglu v Lefkoše. Některé z receptů jsme si pečlivě zapsali a nyní se s Vámi o ně chceme podělit:



Köfte

Köfte (smažené kuličky z mletého masa)

Tyto chutné kuličky ve tvaru vlašských oříšků jsou pravidelnou součástí tureckého meze, neboli zakousnutí mezi pitím. Nejlepší jsou horké, ale chutnají také za pokojové teploty a jsou ideální na piknik. Pro Kypr je typické použití jehněčího, ale hovězí lze také použít, popř. smíchat hovězí s jehněčím.

Doba přípravy: 20 minut. Pro: 4-6 ahmedů.

Potřebujeme:
  • 2 střední krajíce okoralého chleba bez kůrky, lehce namočeného ve vodě
  • 500 g mletého jehněčího nebo hovězího
  • 1 střední cibuli, nařezanou na větší kousky
  • 2 čajové lžičky čerstvé nasekané máty
  • 1 čajová lžička čerstvé nasekané petržele
  • 1 stroužek česneku, rozmačkaný
  • 1 vajíčko
  • sůl a černý pepř
  • 75 g hladké mouky
  • 150 ml rostlinného oleje

Vymačkejte nadbytečnou vodu z chleba, tak aby chleba zůstal vcelku suchý. Dobře smíchejte v míse všechny ingredience. Udělejte z takto utvořené masové hmoty kuličky ve tvaru vlašských ořechů, lehce je obalte v mouce a položte do rozpáleného oleje, a opečte do zlatova.



Ahmed má hlad je nejlepší kuchař

Tavuklu Börek (kuřecí burek)

Börek (na Balkáne Burek) je základním stavebním kamenem turecké a balkánské kuchyně. Jsou to zamotané malé plátky těsta, plněné chutnou náplní. Turecké ženy se pyšní tím, která dokáže upéct toto vynikající meze menší. Börek nesmí chybět na žádné oslavě. Náplně se liší podle příležitosti a období. Také těsto se liší od papírově tenkého až po pěkně silné.

Doba přípravy: 1 hodina + 20 minut pečení. Pro: 1-2 ahmedy (podle hladů).

Potřebujeme:

Náplň:
  • 375 g vařených kuřecích filátek
  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 150 ml horkého mléka
  • 4 lžíce horkého kuřecího vývaru
  • 50 g parmezánu (nebo Gruyere), nastrouhaného
  • 1 vajíčko, lehce našlehané
  • štipec muškátového oříšku a soli
Těsto:
  • 8-10 plátů lístkové těsta (nebo raději tureckého milföy hamuru)
  • 75 g roztopeného másla
  • olej na mazání

Teplota: 4 u plynových sporáků (180°C)

Předehřejte troubu. Jestliže máte uvařené kuře, nasekejte je na malé kousky, zhruba velikosti arašídu. Máte-li kuřecí filety, povařte je nejdřív zvolna v horké vodě 6-8 minut, vyndejte je a nasekejte na stejné kousky. Roztopte máslo, přidejte mouku a zamíchejte na malém plameni dokud nevznikne jíška. Sundejte pánev z plamene a za neustálého míchání postupně přidávejte horké mléko a kuřecí vývar. Dejte pánev zpátky na mírný plamen a míchejte omáčku dokud nezačne vřít a houstnout (zhruba 5-6 minut). Přidejte sýr, koření a dobře zamíchejte. Sundejte z plamene, pomalu přidejte našlehané vajíčko a kousky kuřecího masa.

Rozmrazte lístkové těsto, uřízněte malé kousky (velikosti vlašského ořechu) a rozválejte je na tenké malé kroužky o průměru asi 10 cm. Doprostřed dejte čajovou lžičku náplně, přeložte a zmáčkněte konce.

Dejte na vymazaný plech, potřete našlehaným vajíčkem a pečte 20 minut dokud se neobjeví zlatavá kůrka.



Burek prostě nesmí chybět

Humus (humus)

Turecký humus je velice chutný; může být podáván s čerstvým chlebem nebo chlebovou plackou, která se v něm namáčí, nebo jako omáčka k rybě nebo kebabu. Oživí každou tabuli, pakliže je podáván spolu se zeleninovou mísou nebo jako součást meze. V ledničce vydrží zhruba 3-4 dny. Nepoužívejte konzervovanou cizrnu.

Doba přípravy: přes noc namočit + 1 h vařit + 15 minut. Pro: 4-6 ahmedů.

Potřebujeme:
  • 175 g vyčištěné a přes noc namočené cizrny
  • 2 stroužky rozmačkaného česneku
  • 2 čajové lžičky pasty tahini (nebo když nemáte, tak jen přidejte víc oleje)
  • šťávu z 1 a půl citrónu
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 300 ml vývaru z cizrny
  • sůl a černý pepř
Pro dozdobení:
  • 1-2 lžíce olivovéo oleje
  • trochu cayennského pepře nebo papriky

Vypláchněte cizrnu. Dejte ji do velkého hrnce, nalijte hodně vody, přiveďte k varu a sbírejte pěnu. Přiklopte a uvařte do měkka: v papiňáku 15-20 minut, jinak přes hodinu.

Sceďte cizrnu a nechte si trochu vývaru. Rozdělte všechny ingredience na dva díly. První dejte do mixéru a mixujte dokud nevznikne zrnitá hmota. Jestliže se vám to zdá moc suché, přidejte trochu tekutiny z vývaru. Potom ochuťte a vmíchejte koření do hmoty. S druhou půlkou udělejte to samé. Vyklopte vše do ploché mísy, postříkejte olejem a cayennským pepřem před podáváním.



Ezme - jídlo skoro stejně dobré jako humus

Dobrou chuť neboli po našem AFIYET OLSUN!

 
Počet obyvatel: 655 000

Průměrná teplota
v lednu: 10/15 C
v červenci: 25/35 st. C