[MAF043: MA pro F, 2. ročník, LS 2005/2006, M.Rokyta]

Pravidla a průběh zkoušek,
početní část písemky


->  Termíny zkoušek, přihlášení na zkoušku

Vypsané termíny najdete v rámci studijního informačního systému na stránce http://www.mff.cuni.cz/vnitro/is/sis/. Na stejné stránce dostanete i možnost se přihlásit na zkoušku. Pokud vám z nějakého důvodu začne být jasné, že na daný termín nepůjdete, neváhejte se prosím ihned odhlásit - nezabírejte místo svým kolegům. Budou-li nějaké nejasnosti nebo pokud například nebudete schopni se přihlásit (zejména studenti jiných oborů), kontaktujte mne, nejlépe emailem na mirko.rokyta@mff.cuni.cz. Pokud někomu z nějakých důvodů nevyhovuje emailová komunikace, může mě kontaktovat i jiným způsobem - viz níže.

->  Známky, průběh a pravidla zkoušky

Zkouška je (v zásadě) písemná a skládá se ze dvou částí. První část je početní (tj. "příklady"), trvá 1:30 hodiny, obsahuje 3 příklady, a je možno za ni získat 30 bodů. Poté následuje 15 minut přestávka a po ní druhá část písemky. Ta obsahuje dvě teoretické otázky, trvá 60 minut, a je možno za ni získat 20 bodů. Nakonec jsem ustoupil od původního úmyslu napsat s vámi obě části najednou, bez přestávky. Jsou dva důvody: vaše možná únava z dlouhé písemky bez pauzy, a to, že bychom my opravovači neměli náskok s opravováním početní části a zkouška by se o to protáhla. Studenti matematiky, zkoušení pouze z komplexky, budou mít příklady a otázky pouze z komplexky, a body a čas jim bude patřičným způsobem modifikován.

Písemka se hodnotí jako napsaná (tj. zkoušku jste udělali a dostanete známku 1, 2 nebo 3), pokud

v opačném případě je známka 4 a zkouška se nepovedla. Žádné dodatečné body ze semestru tuto skutečnost neovlivní.

Pokud jsou obě výše napsané podmínky splněny, stanoví se známka z písemky (nazvěme ji známkou "A") takto (v případě, že počet vašich bodů bude přesně na hranici mezi dvěma známkami, platí ta lepší z nich):

  1. ... je-li bodový zisk 50 - 42
  2. ... je-li bodový zisk 42 - 34
  3. ... je-li bodový zisk 34 - 26

Případná oprava známky "A" v závislosti na vaší píli v průběhu semestru.

V průběhu semestru jste mohli získat dodatečné body, a to až 40 bodů (30 za písemku a max. 10 body jsem ohodnotil váš výkon a docházku na základě údajů od vašich cvičících). Tyto body se sečtou s body, které jste získali u zkoušky. Na základě tohoto součtu se stanoví známka "B" takto (v případě, že počet vašich bodů bude přesně na hranici mezi dvěma známkami, platí opět ta lepší z nich):
  1. ... je-li bodový zisk 90 - 78
  2. ... je-li bodový zisk 78 - 66
  3. ... je-li bodový zisk 66 - 54
Výsledná známka ze zkoušky pak bude rovna lepší z obou známek A, B. Podrobnějším prohlédnutím obou tabulek můžete zjistit, že pokud například známka A=3, nemůžete již dostat jedničku, ale můžete mít dvojku, pokud jste za semestr nasbírali příslušný počet bodů a u zkoušky nejste známce 2 "příliš vzdáleni". Obecně je systém je nastaven tak, aby šlo velmi dobrým výkonem v průběhu semestru zlepšit známku "lepší 3" na 2 a známku "lepší 2" na 1, jiná zlepšení nejsou možná.

Po opravení písemky a provedení všech bodových součtů bude s každým z vás písemka i bodové hodnocení probráno individuálně, případně budou ústně vyjasněny některé nejasnosti, atd. Může se i stát (bude-li zkoušku dělat velké množství studentů), že se tyto diskuse protáhnou do pozdních hodin, případně (komu to bude vyhovovat) se odehrají až druhý či jiný den. Vše závisí na domluvě těsně po písemce.



->  Početní část

Ony tři příklady budou vybrány z těchto čtyř okruhů:
  1. Fourierova řada a ortogonální polynomy. Zejména půjde o rozvoj nějakých funkcí do F.ř. podle nějakého systému OG polynomů, který specifikuji. Případně výpočty norem těchto polynomů s návodem. Budete moci mít nějaký ten tahák - viz níže.
  2. Rozvoj funkcí do Laurentových řad. Rozviňte takovou a takou funkci do Laurentovy řady kolem nějakého bodu. Nebo tak, aby mezikruží konvergence obsahovalo tyto a tyto body. Nebo vně nějaké omezené množiny (tj. de facto "v nekonečnu").
  3. Výpočty reálných a komplexnách integrálů pomocí reziduové věty. Asi nejdůležitější příklad, bude v každé písemce. Buď některý z typů integrace, který se probíral na přednášce nebo na cvičeních, nebo případěn i jiný, potom to bude s návodem (prozradím křivku atd.) a za víc bodů. Pozor: přestože existuje na webu můj tahák k reziduové integraci, tak tento konkrétní tahák nebudete moci mít u písemky s sebou.
  4. Fourierova transformace. Buď výpočet F.T. nebo příklad na některý z probraných "vzorečků" (F.T. konvoluce, F.T. a derivace).

Komplexní integrace je natolik důležitá, že se může vyskytnout i písemka, která bude obsahovat dva různé příklady na komplexní integraci a jeden jiný příklad.

Studenti matematiky, zkoušení pouze z komplexky, budou mít příklady pouze typu 2 a 3, a body a čas jim bude patřičným způsobem modifikován.

Pamatujte prosím na to, že ten, kdo bude opravovat písemku, nemusí být nutně Rokyta. Vysvětlete proto vždy svůj postup dostatečně podrobně.

Taháky, kalkulačky

U písemné části zkoušky je povoleno mít na stole tyto "oficiální taháky": goniometrické vzorce, tabulku derivací, tabulku integrálů, tabulku ortogonálních polynomů. Nemůžete mít tahák o tom, jak počítat pomocí reziduové věty některé integrály, i když jej doporučuji vaší pozornosti. Dále můžete mít prosté numerické kalkulačky, tj. nikoli s grafikou a nikoli s možností formálních algebraických úprav. Tabulky (například Bartsch) nejsou povoleny.


->  Konzultace, kontakt

Konzultovat je možné kdykoli po předběžné domluvě a nalezení společného času. Tuto můžete uskutečnit bud emailem na adresu mirko.rokyta@mff.cuni.cz (preferuji) nebo telefonicky. Telefon ke mně do pracovny je 22191 3269, v nutných případech mi můžete volat i na číslo 603 342735. Pracovnu mám v Karlíně, 2. patro, KMA, lokální telefonní linka 3269.


Štěstí u zkoušek přeje
M. Rokyta, 21.5.2006


back