[MAF033: MA pro F, 1. ročník, LS 2003/2004, M.Rokyta]

Pravidla a průběh zkoušek


->  Termíny zkoušek, přihlášení na zkoušku

Vypsané termíny najdete v rámci studijního informačního systému na stránce http://www.mff.cuni.cz/vnitro/is/sis/. Na stejné stránce dostanete i možnost se přihlásit na zkoušku. Pokud budou nějaké nejasnosti nebo pokud například nebudete schopni se příhlásit, kontaktujte mne, nejlépe emailem na mirko.rokyta@mff.cuni.cz. Pokud někomu z nějakých důvodů nevyhovuje emailová komunikace, může mě kontaktovat i jiným způsobem - viz kontakty na mě.


->  Konzultace, kontakt

Hromadná konzultace pro všechny, kteří se chtějí zeptat na cokoli, co bych mohl vědět :-), se uskuteční v pondělí 24.5.2004 v 10:00 v posluchárně T2 v Tróji. Individuální konzultaci je možné uskutečnit i po mailu, nebo osobně po předběžné domluvě a nalezení společného času. Domluvu můžete uskutečnit bud emailem na adresu mirko.rokyta@mff.cuni.cz (preferuji) nebo telefonicky. Telefon ke mně do pracovny je 2 2191 3269, v nutných případech mi můžete volat i na číslo 603 342735. Pracovnu mám v Karlíně, 2. patro, KMA, lokální telefonní linka 3269.


->  Početní a teoretická část zkoušky

Zkouška začíná písemkou, obsahující tři početní a dvě teoretické otázky. Písemka trvá 2.5 hodiny. Do deseti minut od zadání písemky je možno od zkoušky odstoupit bez jakýchkoli následků. Kalkulačky u písemky používat můžete, ovšem pouze ty jednoduché algebraické, umožňující základní aritmetické operace a výpočty hodnot elementárních funkcí. Nemůžete tedy používat grafické kalkulátory (schopné kreslit grafy funkcí), ani kalkulátory umožňující symbolickou manipulaci (derivování, integrování). Tabulky (například Bartsch) za účelem například součtových vzorců pro goniometrické funkce jsou povoleny.

Početní a teoretická část písemky se hodnotí zvlášť. Pokud někdo obdrží z písemné části zkoušky známku 4, zkouška pro něj končí touto známkou bez ohledu na kvalitu teoretické části. Pokud někdo obdrží z písemné části známku 1,2 nebo 3, mohou nastat dva případy: je-li vypracována i teoretická část písemky na známku 1,2 nebo 3, vytvořím z obou částí písemky výslednou známku, kterou můžu ihned nabídnout k zápisu do indexu. V případě, že teoretická část písemky je napsána na 4 nebo chybí, následuje vždy ústní dozkoušení z teoretické části.


->  Písemka

Teoretické otázky písemky mohou být z čehokoli, co tvoří požadavky ke zkoušce (viz stránku se sylabem přednášky). Početní příklady budou tyto:
  1. Vyřešte diferenciální rovnici ve tvaru totálního diferenciálu, většinou bude potřeba nalézt integrační faktor. Nebo: proveďte záměnu proměnných. (Například: proveďte v dané rovnici tuto záměnu proměnných (napíšu jakou) a tím ji vyřešte.)
  2. Najděte lokální extrémy funkce více proměnných metodou stacionárních bodů a druhého diferenciálu.
  3. Najděte globální extrémy funkce více proměnných na dané kompaktní množině (Lagrangeovy multiplikátory).

Pamatujte prosím na to, že ten, kdo bude opravovat písemku, nemusí být nutně Rokyta. Vysvětlete proto vždy svůj postup.


Štěstí u zkoušek a hodného zkoušejícího přeje
M. Rokyta 6.5.2004


back